Tuesday, 31 January 2012

IVF???

assalamualaikum...
lama menyepi..sy ada tp hnya berblogwalking..ramai TTCian yg dah berjaya pregnant..alhamdulilah tahniah utk anda..doakan kami yg masih berjuang ni ye..

bagi kami berdua..tahun ini adalah tahun perjuangan sebenar kami..
berjuang utk tetap utuh bersama dlm keterbatasan diri adalah lebih mencabar dr berjuang utk bersama..
doakan kami ye..

2003
- first operation for endometriosis stage 4
- lucrin for 6 month
- about 1 year after that ada cyst balik :(
- doc advice a laparoscopy..but i said hold dulu
- after pikir2 then i said no (memandai2.. terlebih bijak dr doc ye ehehehehe)..
- sy decided amik gamat..lps berbotol2 then bila check..cyst tu dah ilang (tak hilang mungkin kecut je   kot)
- masih senggugut teruk.
- and sy stop jumpe doc.

2010
- we married :)
- try to conceive naturally even i know the chances is almost tipis
- try mcm2 cara tradisional..berurut, etc2
- senggugut makin teruk..kuar darah yg berketul2 mcm sblm operation dulu
- jumpe doc balik..and she said sy ok (check thru ultrasound perot shj), cyst xde and she gave me
clomid..owhhh xpuas ati di situ coz i know im not ok..and clomid wont help me..sy dpt rasa that it is more than that (gerak hati sy slalunya betul dan itu yg plg menakutkn)...sy x makan pon clomid tu (again terlebih bijak dr doc ehehhehhe)      
- almost 1 1/2 tahun buang masa and we decided to seek second opinion

Januari 2012
- appointment with Dr. Hamid Arshad
- thru vagina scan
- things getting worst..not only i hav endo and now  + adenomyisis + retroverted uterus
- he advised another operation as soon as possible (owhhhhh  :( no not again)
- balik umh bincang2 pikir2 agi (my hubby and my mom suruh proceed je but i said hold dulu)   
- ok... i need third opinion
- jumpa pakar lain and she suruh wat HSG dulu
- HSG result : both tube blocked..another operation is not the best solution
- and she said the only option to get pregnant is IVF (which is kami belum mampu)

dear TTCians ...what should i do? owhhhhhhh beratnya dugaanMU ya Allah..dah berhari2 umah kami ujan..basah ngn air mata sy...kesian husband...sy tau dia sedih tp dia perlu kuat utk sy...berilah kami kekuatan ya Allah..aminnnn

5 comments:

  1. Dear..sedih nya i baca knologi u ni.berat mata memandang,berat lg bahu yg memikul.

    what i can suggest is either u withdraw ur epf or if xleh jugak then consider anak angkt.

    i penah dgr my fren punye kawan keluarkan duit epf utk buat IVF.few times lak tuh..sbb IVF pun risky jugak..x semestinya berjaya.

    and if u n husband don't mind,try to consider anak angkat.like my husband kate if kitorang mmg tak ditakdirkan ada anak sendiri..Allah pilih kite utk jadi penjaga anak2 yg terbiar.

    watever it is..up to both of u.

    good luck dear!

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan..sy jg disahkan ada adenomayoma.. As masih dlm rawatan lg ker?? Hope boleh share pengalaman as dgn sy..

    ReplyDelete
  3. salam kenal.. minta nasihat dr n i yakin allah akn lorongkn rezeki untuk u.. yg penting, jgn putus asa..

    ReplyDelete
  4. salam dear.. jgn give up.. mcm i pun bukanlah kaye sgt.. tp bile kite nekad utk buat IVF dan mohon bantuan Allah, insyaAllah Allah akan bantu... setelah 2x ivf i failed ( pregnant tp kena operate sbb cornual pregnancy) i dah habis lebih 20k, tp bile i sit down discuss ngan hubby, kitorg realized kitorg pun terkejut kitorg boleh ade duit sbyk tu....padahal gaji kiotrg ber2 xla smpi 10k sebulan...Allah mudahkan kite dgn cara yang kite sendri xboleh imagine..Allah maha Besar. Allah maha Kuasa dan Allah xkejam... Allah bantu kite dear.. byk2kan doa sayang...

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete